luni, 22 decembrie 2008

Spiritul Craciunului

A venit Craciunul! Viata, magie, putin mai mult bine, bucurie pentru unii, fericire pentru altii, in meschinarie sau generozitate, in ipocrizie sau in altruism sau credinta. In saniute aliniate pe zapada sau in globuri stralucitoare in brad. Intr-un zambet sau intr-un sarut, intr-o lacrima sau intr-un hohot.

Craciunul este despre familie si prieteni, despre lucruri bune, despre nasterea unui copil, despre magie. Plasarea lui in iarna este foarte propice: e un moment in care nu mai muncim, incercam sa traim putin spiritual. Este pauza mare pe care o luam de la stres, de la munca, de la agitatie. Nu este scutita de aceste trairi, dar are un scop diferit, putin mai nobil: stresul de a ajunge la servici e inlocuit cu stresul de a ajunge la rude, munca la servici e inlocuita cu munca la bucatarie pentru a face bunatati, agitatia cotidiana e inlocuita cu goana dupa cadouri.

Nu cred ca spiritul Craciunului ofera solutii la problemele noastre, fie ele superficiale sau adanci. Nu cred ca poate schimba ceva profund. Este pur si simplu un moment in care binele este mai pregnant decat raul. Din cate stiu toate religiile au modul lor de a propovadui binele, conduita corecta, iar multe au momente in care accentueaza aceste invataturi. La crestini unul din aceste momente este Craciunul. Daca cineva a gandit bine, a simtit bine fata de altcineva, sau chiar a facut bine, atunci spiritul Craciunului si-a atins scopul.

De Craciun binele si raul s-au luptat si a castigat binele. Nu la un nivel cosmic, ci la un nivel imediat, prezent. Nu la un nivel profund intotdeauna ci la un nivel pragmatic, al lucrurilor care se intampla si nu al credintelor, gandirilor si sentimentelor ce le genereaza. Oamenii sunt mereu ipocriti, lipsiti de credinta adevarata, manati de idealuri meschine si asta nu se schimba foarte mult de Craciun. Acum insa fac mai multe lucruri bune si, cateodata, chiar simt si gandesc mai bine. Chiar daca tatal beat cumpara o pereche de ghetute ca sa nu-si dea seama muierea ca a cheltuit banii la birt si ca sa simuleze spiritul Craciunului, pentru ala micu’ spiritul Craciunului exista si Mos Craciun a venit! Si daca frati buni se urasc de moarte tot anul dar se strang langa tatal lor bolnav in ziua de Craciun, cu nevestele carcotind si aruncandu-si priviri pline de invidie si ura, nu inseamna ca s-a rezolvat conflictul si lumea va fi mai buna. Inseamna doar ca ceva bun s-a intamplat. Macar pentru un moment.

Uraaaa! E Craciunul! :)

2 comentarii:

Raluka spunea...

Craciunul in viziunea mea:

Craciunul este o inventie prin care se manipuleaza masele inca din vremuri demult apuse..

Indiferent ca e craciun sau nu.. oamenii care sunt buni la suflet fac bine si gata..

S-a comercializat atat de mult incat.. e dezgustator..

Din pacate asta e parerea mea.


Ce ai scris tu e frumos, dar e putin idealist..
Apropo de Craciun comercial, ceea ce ai scris tu mi se pare scos dintr-un film american.. ca doar ei sunt cei care sunt in stare sa vanda orice atat timp cat iese banul (a se vedea marele lor sport - American Football)

Teodor Pricopi spunea...

Ideea mea e ca indiferent care este generatorul lucrurilor care se intampla de Craciun: omenia sau consumerismul sau altul, ele sunt totusi niste lucruri frumoase (faptul ca dai sau primesti un cadou, sau ca-ti vizitezi rudele, sau etc. nu poate fi rau). E o ocazie sa faci si sa primesti bine.