joi, 5 februarie 2009

Strategii de criza in business

Ce-i de facut cu afacerea? Lucrurile nu mai stau la fel ca inainte, e clar. Iata cateva moduri posibile de actiune :

1. Grija: Cuvant de obicei ne-asociat cu intreprinzatorii, dar care acum pare sa fie la ordinea zilei. Atentie mare la cheltuieli, mai taiem un training, mai un stiudiu de piata, mai o promovare. Atentie la salarii, sa nu creasca prea mult, la utilitati, etc. Atentie si la preturi, revizuire foarte frecventa, mare atentie la incasari. Grija la toate deciziile, caci o mica greseala in perioada asta poate sa fie neiertatoare. Acest mod de actiune poate sa aduca ceva sanse de supravietuire in criza. O strategie reactiva, ca o testoasa care se opreste si se retrage in carapace, sau se mai ascunde dupa un bolovan, asteptand sa treaca primejdia.

2. Schimbare: Care poate sa fie la randul ei pe doua niveluri:
Primul e o imbunatatire, o evolutie a modului de lucru existent. Sa facem lucrurile mai bine decat le faceam, sa stimulam mai bine angajatii caci de acolo pot veni solutii, sa crestem eficienta proceselor (crescand output-ul sau micsorand inputul). Sa fim mai profesionisti, adica sa facem treaba mai bine decat o faceam cand nu era presiunea crizei. Loc este destul, caci nu ne-am omorat cu asta inainte, orbiti de cresterea fulminanta.

Al doilea mod de shimbare este o schimbare la nivel profund. A modului cum privim afacerile, chiar si viata si lumea :). A modurilor de lucru si de gandire care ne-au adus pana aici, dar aici se dovedesc ineficace. A strategiei de afaceri, nu doar a tacticilor.

Firmele care aleg schimbarea au sanse mult mai mari sa supravietuiasca, iar cele care aleg schimbarea profunda vor iesi chiar castigatoare din criza.

CUM sa identificam directia de schimbarea optima? Putem accesa resursele din companie: baze de date sau experienta oamenilor. Insa, asa cum spuneau Horea Murgu si Mihai Stanescu aseara la Money Channel, unealta dedicata unei astfel de situatii este coaching-ul. Prin definitie coaching-ul urmareste sa imbunatateasca perfomanta, sa descopere limitele modului de gandire si actiune curent lasand loc altuia nou, mai bun pentru situatia noua aparuta. Coaching-ul te ajuta sa vezi oportunitatile in criza, si nu barierele, sa poti sa faci mai mult cu mai putin, sa iesi castigator acolo unde altii nici macar nu vor supravietui.

Niciun comentariu: