joi, 12 februarie 2009

Candor – 4.strutul si gastele

Din ce inteleg eu din conceptul lui Jack Welch, Candor presupune recunoasterea gravitatii unei situatii, fara a o ignora, dar si fara a o supralicita. Candor inseamna sa nu fii nici strut nici gasca.:)

Recunoasteti strutul dupa modul in care ignora ce se intampla. I se pare ca nimic din jur nu-l poate atinge, nici actiunile concurentei, nici ale consumatorilor, nici reglementarile. Probabil ca in situatia actuala ar spune “o fi criza dar la noi nu se vede.” Poate ca nu se vede, dar sigur trebuie tratata cu seriozitate iar riscurile posibile micsorate. Strutul are toate sansele ca la un moment data sa se trezeasca fara pene :). Unii struti au nasul atat de sus incat li se pare ca nimic nu va ajuge la el...uita ca defapt picioarele sunt tot pe pamant.

Cat despre gaste, ele sunt opusul strutului. Cel putin o data pe saptamana se intampla ceva ingrozitor, foarte grav, care trebuie discutat de urgenta. Unii anagajati sau manageri, ii stiti cu siguranta, vin cu vestile ingrozitoare “Stii ce s-a intamplat astazi? Nu vom mai vinde nimic! Bag mana in foc ca intr-o luna jumatate din noi suntem in somaj!”. O reuniune se convoaca de urgenta si toate gastele fac mare galagie si dau din aripi speriate de moarte. Se iau sau nu masuri, dar toate gastele se simt foarte importante “Mama, prin ce-am trecut! Era cat pe ce!” Gastele transmit mult stres mai departe si de obicei au o productivitate redusa.

Atat strutul cat si gastele sunt de multe ori rupte de realitate, stau in spatele biroului sau la headoffice si au o imagine deformata despre ce se intampla defapt. Extremele nu fac decat sa distorsioneze realitatea si nu ajuta nimanui. Ideal este sa recunosti gravitatea unei situatii la nivelul corect, fara panica si fara indiferenta. Si sa transmiti mai departe mesajul corect, caci secretomania nu ajuta, dar nici panica sau infumurarea.

Citeste si:
Candor - 1.evalaurile , Candor - 2.asteptarile , Candor - 3.secretomania

Niciun comentariu: