vineri, 24 octombrie 2008

De ce zboara avioanele – Dreptate lui Bernoulli

Scriu acest post din dorinta launtrica mai veche de a-i face dreptate lui Bernoulli: de ce e important in viata noastra.

Toata lumea stie ca avem colturi din cauza lui Pitagora, ca vapoarele plutesc din cauza lui Arhimede, ca Pamantul “totusi se misca” ca asa ne-a zis Galileo Galilei (sau, dupa unii, Giordano Bruno), ca excrementele de pasare ne murdaresc pentru ca asa a zis Newton dupa ce i-a cazut un mar in cap (poate mai putin de principiile mecanicii sau despre descompunerea luminii, dar nu e e Newton subiectul nostru acum :)).

Cati insa stiu de ce zboara avioanele? Ei bine, aici intervine Bernoulli. El a descoperit principiul care sta la baza portantei. Este destul de comuna ideea gresita cum ca pasarile zboara pentru ca lovesc aerul foarte repede, cum ca avioanele zboara pentru ca “stau” cu aripile pe aer care le sustine, sau ca elicopterele zboara pentru ca iau cu elicea aerul de deasupra si il imping dedesubt, “cataranduse” cumva pe el. Nu e asa. Forma speciala a aripei sau a palei inaintand prin aer genereaza portanta. Nu explic aici cum e, cine vrea gaseste cu usurinta pe net explicatii mult mai bune. Eu doar vreau sa va spun ca daca va ganditi cu recunostinta la Arhimede gand mergeti cu barca sau la Newton cand scuturati nucii, sa va ganditi si la Bernoulli cand vedeti avioane. Avioanele zboara ca asa zis el :).

Niciun comentariu: