luni, 27 octombrie 2008

Nemaipomenitele salarii din sistemul de stat

Aud tot felul de stiri despre salariile enorme din sistemul de stat, despre cum castiga cutare si cutare nu stiu cat. Aproape toate imi par irelevante, iar solutia nu este nici plafonarea nici cresterea lor :).

Salariile trebuie corelate cu 2 lucruri: unul, intr-adevar, este nivelul salariilor de pe piata pentru un om care poate ocupa postul. Am auzit de “salariile incredibile” de vreo 1200 euro pe luna ale unor directori, prezentate cu fete si voci ipocrit oripilate de stiristi care castiga mult mai mult de atat. Daca ne uitam pe piata doar din perspectiva abilitatilor de management, nu prea poti gasi un om cu cine stie ce experienta la banii astia...

Dar cel mai important este ce presteaza oamenii aia pentru acele salarii. Noi, toti romanii, punem mana de la mana si platim niste oameni sa faca niste lucruri. Cumparam, deci, servicii. Cel mai important lucru pentru mine este daca primesc valoarea corecta pentru ce platesc, nu sa platesc cat mai putin. As prefera sa platesc mai mult, dar sa primesc valoarea corespunzatoare. As fi multumit daca oamenii aia sunt constienti pentru ce primesc bani, daca depun toate eforturile pentru a face ce trebuie si daca cineva evalueaza asta si le modifica salariile in consecinta. Adica un sistem de managementul performantei, legat de salarizare. Ma deranjeaza mai putin ca functionarul e nepotul nu-stiu-cui daca stiu ca presteaza ce trebuie si ca daca nu-si atinge obiectivele o sa castige mai putin sau o sa fie dat afara. Exemplu (de unde ma uit eu: dinafara): as concedia tot soferii deputatilor si senatorilor care dupa mine nu prea aduc valoare si as diferentia salariile soferilor de pe ambulanta in functie de timpul in care ajung la destinatie si nu fac accidente.

O stire in care se prezinta un salariu pentru o anumita pozitie nu este deci deloc relevanta. E relevanta doar daca prezinta si responsabilitatile acelei persoane si rezultatele obtinute de aceasta. Iar solutia nu este ca Guvernul sa umble la salarii dupa unele criterii obscure, ci sa implementeze niste sisteme de resurse umane solide, eu propun sa inceapa cu managementul performantei. Si nu e greu deloc.

Un comentariu:

Unknown spunea...

Stirile amintite contin destula confuzie, vorbind despre salarii si referindu-se uneori si la venituri. Dar asta tine de profesionalismul unor oameni de televiziune. Plus ca imi aminteste de marii cruciati ai revolutiei morale in Romania '90, ma refer la Pro TV, care refuzau cu incapatanare sa achite impozite catre stat.

Statul functioneaza ca un privat. Salariile mici, completate cu sporuri si premii foarte mari (de genul 100%, lunare!!) corespund angajarii pe salariul minim pe economie si completarea cu bani negri (sau gri in cazuri mai rafinate).