joi, 30 octombrie 2008

Boala grasimii

Am inceput sa ma uit la oamenii grasi ca la niste oameni bolnavi. Daca nu sunt acum, vor fi sigur in curand.

Dintr-un punct de vedere noi, romanii, am avut noroc: am descoperit chipsurile si fast-food-ul abia in 1999 si in 2008 deja renuntam la ele. Din pacate insa mancarea nostra traditionala nu e chiar cea mai sanatoasa (carne de porc in untura, sarmale, paine, etc). In plus, “foametea” cu care venim de dinainte de Revolutie si “foamea” pe care o au proaspetii imbogatiti este mare. Sa mananci la fast food sau chipsuri si sucuri pare a fi un semn de bunastare: saracii mananca lapte si paine (sau corn :)), bogatii hamburgher si suc. Cand vad cum in parcare la McDonalds coboara dintr-un Q7 tatal grasun, mama rotofeie si copilul dolofan cu iminenta satisfactiei supreme zugravita pe fete ma ingrozesc. Si ma gandesc ca in Anglia copiii sunt educati in scoala sa nu manance fast food...e buna si initiativa de la noi cu interzicerea chips-urilor, macar se vorbeste despre asta si poate constientizeaza copiii ceva...
Nu pot decat sa urlu in gura mare, si va invit sa urlam impreuna: NU E OK SA FII GRAS !! NU E OK SA BAGI IN TINE ORICE !!

Daca mai e nevoie, un scurt de ce:
- alimentele “moderne” contin multe substante chimice (vezi E-urile) cu efecte asupra organismului inca necunoscute, multe presupunandu-se a fi cancerigene
- stilul nostru de viata a luat-o mult inaintea dezvoltarii biologice: folosim creierul mai mult decat corpul, ne miscam fundul de-acasa_in masina_la birou_acasa, si nici 2 ore de sala pe saptamana nu pot anula efectele mancarii pe care suntem inclinati sa o dam corpului nostru. Defapt ca sa muncim cu creierul nu avem nevoie de atata paine, cartofi, slanina, etc pe care o bagam in noi.
- greutatea peste cea normala tinde sa duca rapid la diferite boli: cardiace (inima nu mai face fata sau vasele de sange se infunda), ale oaselor (piciorele, coloana nu mai pot duce kilogramele in plus), ale pancreasului, ficatului sau stomacului (care nu mai pot digera sau elimina toate prostiile pe care le bagam in noi)
- nu in ultimul rand, este inestetic; si asta poate duce la diferite boli: insuccese-> frustrari-> caderi psihice, etc :))

Eu nu cred ca “anorexia salveaza Romania”, SUA sau vreo alta tara; dar mancatul sanatos poate sa ne salveze pe fiecare in parte.

Niciun comentariu: