luni, 3 noiembrie 2008

Dreptate pentru Statistica

La noi in scoala se face multa matematica, putina mai ramane in capul absolventilor, din pacate insa se face putina statistica, care e defapt o aplicare foarte practica a matematicii. Arat aici cat de importanta este statistica.

Statistica in management
In scolile de MBA nu poti sa intri fara sa stii statistica. De ce? Pentru ca masurarea eficientei proceselor se bazeaza pe observatii si calcule statistice. In primul rand in productie si programare, dar se extinde in toate ariile. Nu poti intelege ce inseamna six sigma fara o baza statistica, si de la un nivel in sus asta devine penibil, chiar daca nu esti director de productie.

Statistica in viata si sanatate
Statistica poate sa te omoare dinainte sa te nasti. Aproape toate viitoarele mame fac acum teste pentru posibile diferite boli genetice care se bazeaza pe observatii statistice. Luand in considerare niste valori ale unor indicatori si modul in care s-au intamplat lucrurile in trecut pentru mame cu aceleasi valori ale indicatorilor, li se spune ca au n% sanse ca sa nasca un copil cu sindrom Down...unele mame aleg avortul.

De multe ori cauzele bolilor se identifica statistic iar eficienta medicamentelor se masoara prin studii statistice -> nu prea poti sa fii un doctor bun fara sa intelegi aceste studii.

Statistica in cariera
Primul lucru la care ma gandesc aici este “diversitatea”, evitarea discriminarii. In multe institutii trebuie sa avem reprezentati ai minoritatilor sau majoritatilor in anumite pozitii, deci putem sa accedem sau nu din motive pur statistice...

Al doilea ar fi pozitionarea fata de altii la fel cu tine (“substituibili” :)). Unde te plasezi: esti in primii 5%, primii 20%, sau la coada? Foarte important in scoli, dar important si mai apoi, in domeniul ales.

Alte exemple: salarizarea din multe firme se bazeaza pe studii, e greu sa o faci fara sa le intelegi, dar te afecteaza fie ca le intelegi sau nu.

Statistica la jocuri
Nu doar loteria, dar si celelalte jocuri, fie ele “de noroc” sau intelectuale, se bazeaza pe statistica. Poti intelege mult mai bine de ce castigi sau pierzi si chiar poti sa joci mult mai bine cu ceva cunostinte de statistica. Nu mai vorbim de sporturi unde jucatorilor li se calculeaza distanta medie alergata pe meci, numarul de pase sau de suturi la poarta.

Statistica in “lumea” fiecaruia dintre noi
Intelegerea lumii de catre fiecare dintre noi se bazeaza pe observatii. Definim niste reguli pe baza experientelor noastre anterioare si facem niste legaturi intre anumite fenomene: salivam cand se aprinde beculetul. Exista un prag statistic care ne conduce la niste actiuni constient sau nu.

De multe ori un singur eveniment neplacut afecteaza intreaga optica asupra unei situatii, desi statistic vorbind nu ar fi asa: exemplu clasic este cu avioanele: rata mortalitatii in transportul rutier este mai mare decat in trasnportul cu avionul, totusi oamenii prefera sa conduca decat sa zboare. Intervin factori de genul: “eu stiu sa conduc foarte bine, nu voi gresi”; sau “din accidente de masina mai scapi si cu viata”. Gresit. Pilotul de avion stie sa piloteze avionul mai bine decat vor sti 99% dintre soferi sa conduca masina vreodata in viata lor, iar faptul ca mai si scapi din accidente de masina nu spune decat ca sansele sa te ranesti sunt defapt mult mai mari cu masina decat cu avionul.

Statistica in marketing
Studiile de piata sunt statistica. Nu trebuie sa fii statistician ca sa le intelegi, dar o baza de statistica te ajuta mult sa le intelegi mai bine atat rezultatele cat si limitele. Vei fi deci un mai bun marketeer daca stii ceva statistica.

De multe ori rezultatele unor astfel de studii ne sunt prezentate ca sa ni se vanda ceva: un produs care e folosit de 1 din 3 femei, un produs despre care unul din 7 utilizatori a spus ceva, sau un candidat pe care un procent de alegatori il vor vota. De cele mai multe ori nu sunt minciuni, ci sunt adevaruri spuse in asa fel incat sa te faca sa crezi ceva... mai mult sau mai putin corect. Ca sa poti intelege ce se intampla, care e adevarul, care e credibilitatea, iti trebuie sa stii ceva statistica.

Ma opresc aici, cred ca ati prins ideea ....si oricum statistic vorbind putini oameni au rabdarea sa citeasca posturi atat de lungi :)

Niciun comentariu: