joi, 27 noiembrie 2008

Partea buna a crizei

Multi oameni ne arata care ar putea fi efectele negative ale crizei. Pe unele le simtim pe propria piele. Eu scriu in continuare despre ce poate sa ne aduca bun criza si va invit, daca aveti si alte idei similare, sa comentati mai jos.

Un prim lucru pe care mi l-as dori ar fi sa renunte omul de afaceri roman la dorinta de a da “tunuri”. Nu ma refer la consultanta sau comisioane indoielnice, ci la majoritatea oamenilor de afaceri care acum nu se gandesc decat cum sa se imbogateasca peste noapte. Ratele incredibile de profit posibile i-au facut pe toti sa caute proiecte cu 30-40-50% profitabilitate neta pe an. Asta nu pare a fi afacere normala, ci tun. La o afacere normala trebuie sa muncesti, an de an, ca sa poti sa ai un trai decent si nu sa-ti cumperi Q7 dupa sase luni. In momentul in care te chinui sa cresti de la 10.5% la 11% profitabilitate atunci chiar eficientizezi procese, folosesti optim resurse si produci valoare. Pe astfel de afaceri se bazeaza o economie solida, nu pe tunuri si capitaluri speculative.Ne mandrim cu capitaluri care au intrat in tara, desi unele doar au fost folosite pentru cumparat apartamente inca neterminate sau terenuri care sa fie vandute mai scump. E un plus de cash, de acord, dar valoarea adusa este foarte mica pentru economia noastra: apare o inflatie artificiala iar pe termen lung defapt e o scurgere majora de bani inafara.

Un alt lucru bun pe care criza ni-l poate aduce este renuntarea la luxul excesiv. Banii produsi de economie s-au dus pe prea multe masini luxoase, pentru care unii proprietari nici nu-si permit sa plateasca asigurarea. Nu mi se pare normal ca hainele in Bcuresti sa fie mai scumpe decat in Paris iar chiria pe metrul patrat in mall-uri sa coste atat de mult. Cred ca putem sa ne hranim ego-ul si altfel decat prin haine si masini, mai ales atunci cand asta nu se justifica nici de preturile pe care le platim nici de banii pe care (nu) ii castigam. O nota: daca ne vom obisnui sa cumparam lucruri de calitate produse in Romania, vom avea cu totii de castigat.

5 comentarii:

Unknown spunea...

Eu cred ca aceasta criza va aduce 3beneficii, doua pentru economia romaneasca si unul pentru cea mondiala.

1. Maturizarea economiei romanesti
Practic ma refer la ceea ce Teo numeste "renuntarea la tunuri": multe din firmele orientate doar spre castiguri speculative vor iesi din piata din lipsa de interes sau vor da faliment pentru ca nu vor sti sa se gestioneze. Aceasta va face ca la sfarsit de criza pietele sa aiba jucatori mai putini, dar mai seriosi si mai experimentati.

2. Egalizarea economiei romanesti cu cea europeana
Nu vom ajunge chiar la nivelul lor, dar cred ca multe dintre diferentele materiale se vor estompa.

3. Aprofundarea principiilor de economie durabila
Cand zic economie durabila ma refer la economie care tine cont de nevoia de protectie a mediului si a vietii in general. Acest lucru nu va fi generat de criza in sine, ci va fi un efect al maturizarii pietelor: firmele care vor reusi sa depaseassca criza sunt firmele stabile, cu planuri pe termen lung, dintre care unele au inceput deja sa investeasca in proiecte de mediu.

Teodor Pricopi spunea...

@Romania MyRomania

Dar nu cumva proiectele de mediu au fost primele taiate din buget de firmele "responsabile" in criza? :)
Da-ne te rog cateva exemple la pct 2 ca sa intelegem mai bine procesul de egalizare.

Multumesc pentru comentariul pertinent.

Unknown spunea...

O partea buna a crizei, vazuta din perspectiva mea egoista si invidioasa a muncitorului roman din fabrici si uzine, este diminuarea sumelor de bani trimise in tara de tradatorii din Spania si Italia. Simtul meu proletar vede mai mult rau decat bine in aceasta infuzie de capital.

Unknown spunea...

Iata raspunsurile mele:
1. "Dar nu cumva proiectele de mediu au fost primele taiate din buget de firmele "responsabile" in criza? :)"

Este adevarat ca bugetele de mediu au fost primele taiate, dar efectul la care ma gandeam eu este unul pe termen lung; in perioadele de crestere oamenii tatoneaza diverse teritorii noi si inoveaza, dar fara a aprofunda foarte mult; astfel, economia durabila este unul din mugurii rasariti intr-o perioada de exuberanta creativa; cand lumea se confrunta cu o criza, se renunta la investii, dar se si reanalizeaza ceea ce s-a creat pana atunci si se decide care dintre mugurii rasariti vor fi integrati ulterior in viata curenta; iar eu cred ca economia durabila este unul dintre mugurii care vor supravietui acestei crize si care atunci si care vor firenaste mult mai puternici decat sunt acum.

2. "Da-ne te rog cateva exemple la pct 2 ca sa intelegem mai bine procesul de egalizare."

Senzatia mea este ca romanii au inceput sa castige destul de bine si au inceput sa aiba obiceiuri si sa detina bunuri asemanatoare cu vecinii nostri occidentalii: mergem la restaurante, calatorim in strainatate, ne imbracam frumos, avem mancare din belsug, unele din casele noastre sunt la fel de confortabile ca si ale lor si sa nu uitam ca la capitolul masini multi spun ca i-am fi depasit. Am trait in strainatate 6 luni si concluzia mea a fost ca in tara la mine pot trai mai bine decat la ei. Raportul castig/cheltuieli era cam acelasi, dar in Romania am in plus si confortul spiritual de a trai alaturi de oameni cu acelasi temperament ca si al meu.

Unknown spunea...

Piramida lui Maslow Teo, stii ... hrana, acoperis, :)